tiistai 16. lokakuuta 2018

Malamuuttien maine vihaisena koirana

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua koirien tekemistä hyökkäyksistä. Tämän syksyn aikana ei ole ainakaan minun korviini kantautunut keskustelua malamuuttien tekemistä hyökkäyksistä, mutta olikohan se viime talvena, kun naapurikunnassa malamuutti oli hyökännyt toisen koiran kimppuun. Somessa on ollut keskustelua mahdollisesti huskyn hyökkäyksestä volpinon kimppuun. Siinäkin keskustelussa ihmeteltiin huskyn aggressiivisuutta, mutta todettiin, että malamuutti voi olla paljon äkäisempi. 

Kävimme Alma off snow kisoissa Adan ja Taigan kanssa kahden koiran kärryluokassa kisaamassa. Sielläkin toisena päivänä meidät ohitti sammarivaljakko ja hämmentyneenä katsoin, kun ensin kuski pyysi ottamaan koirat lyhyemmälle liinalle ja sen jälkeen kipaisi omiensa kanssa pusikon puolelta ohi. Ada ja Taiga ovat mitä leppisimpia ohitettavia ja hämmentyneenä seurasin sammarikuskin toimintaa. Keskustelimme aiheesta muiden malamuuttikuskien kanssa varikolla ja siellä muut totesivat, että malamuuteilla valitettavasti on sellainen maine kisaurilla, että muut kuskit yleensä pelkäävät malamuuttien ohittamista. Mekään emme tietenkään asiaa helpottaneet, kun Ada ja Taiga kuumuvat lähdössä. Kumpikaan ei satuttaisi koiria eikä ihmisiä, mutta ovat vain kiihkeitä ja malttamattomia lähtijöitä.

Nämä keskustelut ovat saaneet minut todella surulliseksi ja pohtimaan asiaa paljon. Adaa käyttäessä jalostukseen löysin Adalle todella kultaisen uroksen. Hali on todella hyväluonteinen, kuten myös Ada. Ada toki osaa olla tiukka, mutta jos ei toiset uhmaa, ei Adallakaan ole mitään tarvetta ärähtää. Nämä kaksi ovat saaneet todella hyväluonteisia pentuja aikaiseksi. Taiga on tähän mennessä tullut toimeen kaikkien koirien kanssa. Todella iloinen olen siitäkin, että pentueen ainoat kaksi urostakin ovat sosiaalisia koiria. 

Kaikki malamuutit eivät toki ole samanlaisia. Mutta ei ole myöskään kaikki koirat muidenkaan rotujen sisällä. Siksi minusta on niin surullista, että koko rotu leimataan yksilöiden takia. Kuten muissakin roduissa tapahtuu. Kuitenkin jokaisesta rodusta löytyy ne ns. huonot yksilöt. Toisilla on voimaa enemmän kuin toisilla ja siten tuhojakin voi saada aikaan enemmän kuin pienemmät koirat. Useimmiten vika on kuitenkin ihmisessä. Voi olla, että ihminen ei ole osannut kasvattaa koiraa oikein tai on kohdellut koiraa väärin. Koiralla voi olla kipuja. Mistä tahansa koirasta voi saada aggressiivisen. 

Erityisesti Taigan myötä olen saanut oppia, miten helppoa koiran kanssa voi olla. Kaikki meidän koirat ovat jääräpäitä. Niiden kanssa on saanut tahkota tiettyjä asioita. Koulutus ja sosiaalistaminen ovat olleet avainasemassa jokaisen kanssa. Jokainen on aikanaan kehittynyt, kasvanut ja oppinut erilaisiin tilanteisiin. Jopa Aslakista on nuoruuden huimuuden jälkeen kasvanut järkevä koira. Aslak ei tule kaikkien koirien kanssa toimeen, mutta osaa yllättää ja rakastaa. Mutta Taiga on aivan erityinen luonteeltaan. Taiga on perinyt molemmilta vanhemmiltaan kultaisen luonteen. Taiga on halinalle kuten isänsäkin. Taigan kanssa on helppo matkustella ja kulkea tilanteessa kuin tilanteessa. Jatkossakin haluaisin tähän pentueiden kanssa pyrkiä ja muun muassa siksi haluan Taigaa käyttää jalostukseen. Syitä on muitakin, mutta erityisesti tuota luonnetta mielellään jatkojalostaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti