lauantai 31. maaliskuuta 2012

Riki, meidän vetokoira

Eli nyt siis vihdoinkin kävimme ostamassa Rikille vetovaljaat ja totta kai niitä piti jo hieman testata. Aiemmin päivällä annoimme Rikin totuttautua niihin ihan vain pitämällä valjaita Rikin päällä. Nyt illalla päätimme kokeilla, miten Riki suhtautuu taakkaan. Kyllähän Riki vetää muutenkin paljon, että taakkaa yleensä aina on (minä tai mies). Taakaksi olisimme halunneet auton renkaan, mutta tähän hätään emme sopivaa saaneet. Siksi päädyimme kokeilemaan vedellä täytettyä tuulilasinpesunestepurkkia. Jälkikäteen pystyn sanomaan, että se sopisi kenties enemmänkin myöhemmin keväällä käytettäväksi. Nyt oli niin liukasta, että purkki meni välillä sivuttain ja häiritsi Rikin keskittymistä.

Olemme positiivisesti yllättyneitä, miten hyvin vetäminen Rikiltä sujui. Ainahan Rikiltä on vetointoa löytynyt, mutta ensimmäisestä kerrasta ei aina voi tietää, miten menee... No, ihan hyvinhän se siis sujui. Olemme alusta alkaen Rikille opettaneet käskyjä vetohommia ajatellen, kuten oikea, vasen, seis. Nyt lisäsimme käskyn veto ja korjaa. Hihnalenkeillä olemme käyttäneet sanaa mene, jos on Riki meinannut jäädä jumittamaan johonkin paikkaan. Halusimme, että hihnalenkin käskyt on kuitenkin eri kuin vetohommien, joten nyt alamme käyttää veto käskyä. Ja korjaa käsky liittyy siihen, että ei jäädä hajuja haistelemaan ja tarpeita tekemään, kun töitä tehdään.. Vanhemmat käskyt Rikillä on hyvin hallussa ja veto käskykin tuntui jäävän hyvin päähän. Korjaa käskyä pitää edelleen paljon harjoitella, mutta kyllä Riki siihenkin on hajuille päässyt. :)


Menimme kävelytiellä, alussa pelkän hihnan kanssa, jotta Riki sai tarpeensa tehtyä. Lähdimme kävelemään suuntaan, jossa tiesimme olevan vähemmän liikennettä, jotta Rikin keskittyminen pysyisi paremmin itse asiassa. Matka oli lyhyt (korkeintaan taisi olla muutama sata metri), koska minulle on jäänyt hyvin päähän, että pitää lopettaa silloin, kun on vielä hauskaa ja aloittaa lyhyellä. 

Riki keskittyi hyvin ja mies, joka oli hihnan päässä (hihna oli kiinnitetty myös valjaisiin, jotta kontrolli koiraan pysyy), sanoi että Riki itse asiassa veti vähemmän valjaissa kuin pannan kanssa. Alussa Riki tutki, mikä siellä perässä tuli, mutta lopulta vetäminen kiinnosti enemmän. Miehen ei tarvinnut ohjata hihnalla ollenkaan, mikä oli tietenkin erittäin toivottava lopputulos. Sanallinen ohjaus toimii Rikillä tosi hyvin ja Riki osaa keskittyä hyvin meidän antamiin käskyihin. 


Valjaiden pois ottaminen olikin taas ihan eri juttu. Siinä sai jonkun aikaa tapella, että valjaat saatiin pois. Ei meinannut poika rauhoittua. Mies piti koiraa kiinni ja minä lopulta sain valjaat irti. Loppu matka menikin normaalina hihnalenkkinä.

 Mutta jäi kyllä hyvä fiilis ja pitää nyt ruveta kunnolla treenaamaan!

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa hienolta alulta! :) En oo mikään asiantuntija, mutta mun mielestä tuo "korjaa" voisi olla ihan vaan "veto" jos se käsky on teillä vetämisessä. Eli mun mielestä on turhaa opettaa erikseen muuta sanaa, varsinkin jos on ymmärtänyt jo veto käskyn suht hyvin.

    Muutoinhan teillä sujuu jo paremmin kuin meillä ;) Meillä on edelleenkin jänis käytössä, ja käskyjen ymmärtämisestä ei olla ihan varmoja, esim. suuntien kanssa, joskus tuntuu tietävän, joskus ei..

    Meillähän alussa on vaikeuksia, teillä oli lopussa vähän saman kuuloista, mutta veikkaan että kunhan Riki saa purkaa paukut vetoon, ei vastusta valjaiden poisottoa enää samalla tavalla! :) Mahtava homma, jatkakaa reeniä vaan ja päivitä kuulumisia kuinka etenee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, voisi kyllä käyttää pelkkää veto käskyäkin. Pitää miettiä ja katsella, kumpi toimii paremmin kunhan pääsee taas treenaamaan. :)

      Me aloitettiin käskyjen opetteleminen heti pienestä pitäen hihnalenkkien yhteydessä. Kun tuli esim risteys, josta käännyttiin vasempaan, sanottiin vasen. Aika nopeasti Riki lopulta tajusi, mistä on kyse. Ja kun Riki aina edellä menee, on helpompi, kun ei tarvitse nykiä että "ei sinne" vaan Riki tietää heti minne mennään. Varmaan sen takia, että Riki kulkee aina edellä (tuntuu vaan suuttuvan jos perässä joutuu kulkemaan :D), ei tarvinnu jänistä käyttää eilen.

      Nyt vaan en tiedä, miten nopeasti voidaan mennä eteenpäin. Tai siis lähinnä että miten nopeasti voidaan vaikeuttaa tai laittaa painavempi taakka. Nyt mentiin niin lyhyt matka, että ei tosiaan saanut purkaa itseään kunnolla.. :)

      Poista
  2. Kyllä mekin aloitettiin hihnalenkeillä pentusesta asti käskyjä opettelemaan :D Hihnalenkeillä kääntyykin yleensä käskyn mukaisesti, vetäessä näyttää välillä vähän epäselvältä osaako kuitenkaan, mutta se voi olla ihan vaan että on niin vetämisen hurmassa että ei kauheasti kuuntele :D

    Me ollaan ajateltu etenemisestä, että kunhan menee innokkaasti ja vauhdikkaasti eteenpäin nyt ensin, yritettiin alussa m. pulkkaa jossa vähän painoa, vetää kävelyvauhtia, siitä Mörkö ei tykänny.. Rikihän tosin voi suostua ihan kävellenkin etenemään hyvin :) Meillä toimii vauhdikas meno nyt paremmin, ja sitten ku alkaa sujumaan se vauhdikas veto, niin sen jälkeen siirrytään harjottelemaan hissukseen vetämistä ja sitä kuormanvetoakin.. :)

    Mutta se on tosiaan yksilöllistä, mikä toimii meillä, ei ehkä oo Rikin mielestä paras tapa :D

    VastaaPoista