sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Aidan rakennusta ja tarhan valmistelua

Tässä ollaan muutama päivä touhuttu pihahommien parissa. Ensin aloitettiin torstaina pystyttämään etupihan puolelle aidantolppia. Muuta ei sitten ehdittykään saati jaksettu. Ja ihan hyvä. Myöhemmin katseltiin hieman tarkemmin ja todettiin tolppien vaativat hieman työtä vielä. Suoraa aitaa on todella vaikea tehdä... Hommahan siis alkoi kiinnittämällä tolpat teräsjalkoihin. Ensin vuoltiin hieman tolppaa, hakattiin teräsjalka kiinni ja muutamalla ruuvilla vielä laitettiin, jotta varmasti pysyy. Sitten mittailujen jälkeen tolpat maahan. No, etupiha jäi siis keskeneräiseksi, mikä ei haitannut, koska siirrettiin aitaa ulommaksi muutama metri eli vanha aita oli edelleen paikoillaan. 

Takapihan aitaa.

Perjantaina jatkettiin hommaa, mutta aloitettiin tällä kertaa takapihalta. Revittiin vanha aita pois, ja kun tajuttiin, miten paljon siistimistä alue kaipaa, lähdettiinkin trimmerin ostoon. Samalla reissulla käytiin hakemassa tarvikkeita tarhan pystytyksen valmisteluun eli mm. kuivabetonia. Kotiin päästyä jatkettiin aidan pystyttämistä ja lopulta saimme takapihan aidan valmiiksi. Matka ei ollut pitkä, mutta kyllä siihen kuitenkin aikaa meni ainakin parisen tuntia. Ja lopulta kuitenkin siirrettiin sitäkin aitaa, mutta sisäänpäin vajaa metrin verran. Ja mies rakensi portintekeleenkin sinne niin pääsee takakauttakin kulkemaan. Todettiinkin eilen, että ei ollut mikään huono idea. Aitahan siis on 120 cm korkea ja tolppien väli vaihtelee 1,5 -2 metriin niin etu- kuin takapihallakin. Me ei kovin pikkutarkkoja olla...



Lauantaina tosiaan aloitettiin tarhan pohjan teko. Pohja sinänsä jätettiin tähän hätään ihan vain perusmaaksi eli mitään ei sille tehty. Aloitettiin kuitenkin homma mittaamalla tarhan kokoinen alue, jonka reunat kaivettiin auki n. 15-20 cm leveydeltä. Reunalle valettiin n. 30-40 cm syvä betoni. Tai siis piti olla betonia, mutta todettiinkin melko pian, että betoni ei tule riittämään. Meillä oli kuitenkin käytössä myös erilaisia harkkoja, joita heiteltiin sinne tänne ja hiekkaa väleihin, mistä ei koirat läpi pääse. Betonia ei siis loppujen lopuksi tullut kovin paksua kerrosta. Mutta nyt on betoni kuivumassa. Lopputulos näyttää ehkä hutiloidulta, mutta pääasia on, että koirat eivät pääse kaivamaan ainakaan kovin helposti tarhan ali. 

Etupihan valmis aita porttia vailla. 


Monia vaihtoehtoja ollaan mietitty, miten tarha maahan kiinnitettäisiin. Viimeisin idea ilmeisesti oli kiinnittää lautaa betoniin ja siihen tarha. Reunat pystyy kuitenkin peittämään soralla tai jollain muulla vastaavalla. 

Vanhan aidan jämät.
Eilen homma oli sellaista, että koirien ulkona oleminen oli hankalaa. Aamulla pystyi vielä irti pihalle laskemaan, mutta hommat aloitettua vain liinassa käytimme koiria vuorollaan pihalla. Tänään pääsivät vihdoin juoksentelemaan pihalle, kun betoni oli jo pinnasta kuiva. Ja tämän päivän hommakin oli sellaista, että koirat saivat oleskella rauhassa pihalla. Suunnittelin jo vapaapäivää, kun paikatkin on jo sopivasti jumissa, mutta mies sai suostuteltua lisää hommia tekemään ja tehtiin etupihalle aita valmiiksi. Ja vanha aita revittiin irti! Oli koirat hieman ihmeissään, kun pääsivät hieman pidemmälle tutkimaan ja leikkimään kuin normaalisti. 

Ja lopuksi vielä kuvia koirien touhuista meidän touhutessa aidan parissa.  




Hieman piti ihmetellä, että mites tässä on näin käynyt. 

Mutta ihan jees juttu kuitenkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti