maanantai 27. huhtikuuta 2015

Rally-tokon alkeiskurssi osa 5

Tänään palattiin taas vaihteeksi rally-tokon maailmaan Rikin kanssa. Alkuun Rikillä oli taas vaihteeksi paljon asiaa. Hötkyilyä oli vähemmän, mutta muuten sitten yrittikin parhaansa mukaan huomiota saada. 

Kouluttaja oli taas radan tehnyt, jossa oli yksi uusi liike (koira istumaan sivulle, seisomaan ja ohjaaja kiertää paikallaan seisovan koiran). Lisäksi oli hyppyeste ja pari rastitehtävää.

Rata meni muuten ihan hyvin, mutta uudessa liikkeessä oli meillekin ihan oikeasti uusia asioita. Kyllähän Riki osaa seisoa käskystä, kun esimerkiksi koiraa kuivaan ennen sisään tulemista (ensin koira istuu, antaa etutassut, jotka kuivaan ja sen jälkeen käsken koiran seisomaan ja kuivaan takajalat). Mutta sivulla seisomista emme olekaan harjoitelleet. Ja siihen vielä lisäksi se, että pitäisi paikallaan pysyä, kun minä kierrän Rikin. Huh huh. Alkuun koko jutusta ei tullut yhtään mitään. Ei millään Riki meinannut ensin ymmärtää sitä, että seisotaan sivulla saatika sitä, että pitää odottaa minun kiertävän hänet. Kokeiltiinkin ensin ihan vain sivulla seisomista ja siitä palkkasin. Muutaman onnistumisen jälkeen kokeilin Rikin kiertämistä. Muutama onnistuminen saatiin, mutta silloinkin piti tarkkaan pitää nakkia Rikin kuonon edessä ja sitenkin saattoi takapuoltaan ruveta kääntämään.

Hyppyesteeseen emme sinänsä Rikin kanssa perehtyneet. Muutaman kerran kokeiltiin, mutta sitten annettiin olla. 

Rastitehtävät oli tulppaani ja valkovuokko(?). Valkovuokkoa emme Rikin kanssa edes treeneissä harjoitelleet. Tulppaani onnistui nakin kanssa heti. Pitäisi kuitenkin miettiä sopiva käsky liikkeeseen, jotta Riki yhdistäisi sen muuhunkin kuin herkkuun. 

Lisäksi kokeiltiin peruuttamista. Ensin siten, että koira on sivulla ja peruuttaa yhdessä ohjaajan kanssa muutaman askeleen (koira ei istu missään vaiheessa) ja sitten siten, että koira seisoo ohjaajan edessä ja tarkoituksena olisi, että koira ottaa yksinään taaksepäin kolme "askelta" oman mittansa verran. No eihän me olla edes peruuttamista oikeastaan harjoitelleet. Rikin kanssa haasteena olikin, että Riki pysyisi suorana ja peruuttaisi suoraan. Alkuun sivulla ollessaa käänsi takapuolensa heti minun taakseni. Lähdettiin taas pienestä liikkeelle ja heti ihan pienenkin taaksepäin askeleen jälkeen (suoraan otetun) palkkasin. Ja edelleen saatiin muutama hieno onnistuminen kovan treenin jälkeen. 

Kouluttaja kehotti kokeilemaan koiran itsenäistä peruuttamista (omia nimityksiä), vaikka epäilyttikin kovasti. Eihän siitäkään siis meinannut ensin mitään tulla. Eteen tuli, rupesi hyppimään ja kääntyili taas miten sattuu. Otettiin taas askel kerrallaan. Opeteltiin ensin, että Riki tulee istumaan eteen ja seisomaan käskin ja palkkasin, kun malttoi hetken seisoa suorana edessä. Lopulta siirryttiin kokeilemaan peruuttamista ja heti pienestäkin taaksepäin otetusta askeleesta palkkasin. Siinä ei kovin paljoa edistytty, mutta pienin askelin. 

Hirmuisesti tuli siis tänään kaikkea uutta meille. Keskiviikkona on kurssin viimeinen osa. Sitten jäädään omillemme treenailujen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti