perjantai 17. kesäkuuta 2016

Hyppytekniikan koulutusta osa 1

Aivan extempore päätin osallistua hyppytekniikan koulutukseen Adan kanssa. Tänään oli koulutuksen ensimmäinen osa ja toiseen osaan ensi viikolla emme pääsekään, koska olemme reissussa koko viikon. Kouluttaja kuitenkin kysyi tänään, olisiko kiinnostuneita jatkosta ja niinpä hän aikoo jatkaa koulutuksen järjestämistä. Hän on itse opiskelemassa kouluttajaksi, joten tämä koulutus on meille osallistujille taas maksuton. 

Ensiksi kävimme läpi hieman teoriaa hppytekniikoista ja koiran kehityksestä hyppimiseen. Sen jälkeen aloitimme jokainen koirakko vuorollaan tekemään harjoituksia. Ensimmäinen harjoitus oli viisi matalalla olevaa aitaa ja niiden yli hyppimistä oikealla tekniikalla. (Itse en hyppytekniiikan teoriaa osaa, joten en sen tarkemmin avaa harjoitteiden tarkoituksia ja miksi mitäkin tehtiin, mutta kuvaan kuitenkin, mitä teimme.) Minikokoisilla koirilla aita oli 8 cm korkea ja maxi koirilla 15 cm korkealla. Tarkoituksena ei siis ollut korkeutta hyppiä vaan sitä tekniikkaa treenata. 

Ihan aluksi treenattiin sitä, että koira otettiin istumaan jalkojen väliin katse esteisiin päin. koiraa palkattiin alhaalta päin, jotta koira pyöristi selkänsä. Kun koira käänsi katseensa eteenpäin kohteeseen, vapautettiin koira suorittamaan esteet. 

Ada ei arvostanut 15 cm estettä vaan käveli vain suoraan yli. Kouluttaja nosti esteen 25 cm, jolloin Adakin rupesi hyppimään. Ada ei myöskään muistanut, että siellä esteiden päässä on palkka vaan meidän piti muutaman kerran kokeilla ja lopulta tuli avustaja herkun luokse houkuttelemaan, että Ada taas ymmärsi muillakin kuin minulla olevan nameja. Kun Ada oli myötämielinen ymmärtämään, mitä tehdään ja miten, tuli suorituksistakin hyviä. 

Toinen harjoitus oli korkeuteen liittyvä. Minit treenasivat yhtä koirakkoa lukuunottamatta taas vain 8 cm korkeilla esteillä, koska mukana oli niin nuoria koiria. Maxien suurin ylitettävä korkeus oli 65 cm. Katsoin ensin riisenin suorituksen ja se meni todella hienosti myös suurimman korkeuden yli. Olin heti hyvin epäileväinen Adan kykyyn ylittää este. 

Aloitimme 25 cm ja parin korotuksen jälkeen oltiin lopulta yrittämäss 65 cm korkeaa estettä. Ja Adahan meni yli! Tekniikka oli hieman pielessä, joten kouluttaja halusi nähdä hypyn uudestaan, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli, että ylityksen jälkeen ruvetaan laskemaan esteen korkeutta, jotta koiralle jäisi hyvä itseluottamus suorituksen jälkeen. Toisella hypyllä Ada tiputti esteen, mutta kolmas hyppy meni jo todella hienosti myös tekniikaltaan yli. Siitä sitten lähdettiin korkeutta laskemaan ja Ada jaksoi tehdä suoritukset loppuun asti hienosti. 

Adasta on muotoutunut todella hieno harrastuskoira ja heinäkuussa aloitetaankin agilityn alkeiskurssi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti