sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Ada ja tulehtuneet anaalirauhaset

Adallahan tulehtui anaalirauhaset viikkoa ennen synnytystä niin pahasti, että tuli jo fistelikin, josta rauhanen rupesi tyhjentymään. Nyt, kahdeksan viikkoa myöhemmin, Adalla tulehtui taas anaalirauhanen. Viimeksi tulehtui oikea ja nyt vasen. Eläinlääkäri kuitenkin totesi, että oikeanpuoleinen oli hienosti parantunut ja siinä ei mitään ongelmaa nyt ollutkaan. 

Meidän koirillahan ei terveydellisiä ongelmia ole koskaan ollut ja nyt nämä ongelmat saavat minut jopa hieman hämilleen, enkä nytkään osannut huomata ajoissa, että Adalla olisi anaalirauhasissa mitään ongelmaa. Eilen Ada oli vain todella äksy pennuilla ja piti naapuritarhaankin siirtää, kun rähisi kovasti. Sisälle ottaessa yritin mitata lämpöä, ettei nisätulehdusta tai muuta ongelmaa olisi, mutta neiti ei antanutkaan mitata. Huomasin samalla, että peräaukon ympärillä oli hieman verestävää vuotoa. Ja ei muu auttanut kuin soitto eläinlääkärille ja matka vastaanotolle. 

Eläinlääkäri otti asian heti vakavasti ja antoi heti rauhoitusaineen. Vasen anaalirauhanen oli suurentunut todella isoksi ja erite oli jo osittain kovettunut. Fisteliä ei ollut vielä loppuun asti muodostunut, mutta siinä hoitotoimenpiteitä tehdessä, peräaukon viereen repesikin aukko, josta kovettunut erite tuli osittain ulos. Erite oli kuitenkin jo niin kovaa, että se ei kokonaan tullut ulos ja eläinlääkäri huuhteli anaalirauhasta, jotta erite lähtisi pehmenemään. Hän myös laittoi suoraan rauhaseen antibioottitahnaa ja antoi lääkkeet myös piikkinä. 

Ada herätettiin ja lähdettiin kotiin toipumaan. Nyt neiti hoitaa pentuja tötterö päässä ja kaksi kertaa päivään annetaan särkylääkettä ja antibioottia sekä hoidetaan fisteliä pesemällä, puhdistamalla ja vetramililla. Lisäksi Ada siirtyy nyt normaaliin ruokintaan, jotta ainakin siltä osin pystyisimme helpottamaan, ettei rauhaset enää tulehtuisi. Pitää parin viikon päähän sopia vielä tarkastuskäynti. 

Onneksi pennuille tuli jo seitsemän viikkoa, joten Adan pitäminen erossa pennuista on helpompaa, ettei pennutkaan koko aikaa olisi Adan pyllyllä, eikä Ada äksyilisi pennuilla liian kovasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti