sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kasvattajan peruskurssi

Tämän viikonlopun teemana oli kasvattajan peruskurssi. Kurssi oli kaksipäiväinen ja heti ensimmäisenä päivänä tuli sellainen infopaketti, että monet kertoivat ottaneensa päikkärit heti kotiin päästessään. Itse laittelin ruoan ja kävin saunassa, jonka jälkeen uni vei voiton.

Mutta palatakseni kurssiin. Kurssilla oli hyviä luennoitsijoita, mm. kasvattajia, joilta oli mukava kokemuksia kuunnella. Tietoa tuli ja opin uutta paljon. Keskustelua tuli paljon myös tauoilla jalostuksesta ja siihen liittyvistä paradokseista. Esimerkkinä oli mm. itseäkin paljon mietityttänyt aihe: kuinka nykyaikana todellisuus koirien tyypeistä eroaa rotumääritelmän vaatimuksista, miten jossain rodussa voi olla jo kaksi ihan eri tyyppistä linjaa, mutta kyseessä on sama rotu. Toisen päivän puheenaiheena oli erityisesti kasvattamisen riskit, joihin meidät saatteli itsellekin tuttu eläinlääkäri, joka myös kasvattaa koiria. 

Itseä on mietityttänyt kovasti C-lonkkaisten koirien käyttö jalostuksessa, koska Adan haluaisin astuttaa. Nyt kuitenkin sain vahvistettua omaa mielipidettäni asiasta ja erittäin suurella todennäköisyydellä toivon, että ensi vuonna meillä vipeltäisi pikkumammutteja. Haluan vielä perehtyä erääseen tutkimukseen, josta kurssilla oli puhe, mutta tutkimuksen tuloksena oli, että lonkkiin vaikuttaa 20% perimä, mutta ympäristön ja ruokinnan vaikutus olisi kuitenkin 80%. 

Olen aina ollut biologiassa huono ja sainkin tehdä töitä ymmärtääkseni kromosomit ja geenit ja alleelit ym ym. Ja koirassa on todella monta osaa anatomian näkökulmasta, joista minulla ei ennen ollut hajuakaan! Ja tulipa laskettua Aslakin hampaatkin. Aslakin riemuksi. Tai ei. Opin jopa kulmauksistakin uusia asioita eli lähinnä jos lähdetään liikkeelle siitä, että mitä kulmauksilla tarkoitetaan...

Ja tietysti kurssilla käsiteltiin rekisteröinnit ja toki astutukseen ja synnytykseen liittyvät asiat olivat keskeisenä käsiteltävänä asiana. Nämä jälkimmäiset asiat ovatkin olleet minulle täysin vieraita asioita, joten oli todella hyvä käydä ne kunnolla läpi, mitä tulee ottaa huomioon. 

Ja tulipahan päästyä tenttikin läpi! Joten nyt kun keksisi sopivan nimet, jotta voisi hakea kennelnimeäkin... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti