sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Handlerikoulutus, Juha Kares

Kävimme Taigan kanssa hakemassa vielä viimeiset opit asiantuntijalta ennen messaria. Juha Kares saapui naapuripaikkakunnalle ja kerrankin aikataulu sopi itsellekin. Koulutus aloitettiin koirien kanssa juoksemalla kaikki yhdessä ympyrää. Taigalla riitti energiaa ja meni hihna pitkällä edellä. Päivän aikana kuitenkin opin, että joillakin roduilla tällainen edellä meneminen on jopa suotavaa ja kaunista. Malamuuttikehissä tätä tapaa olenkin usein nähnyt, mutta itse olen kokenut sen hankalana. Ehkä nyt onkin hyvä opetella toisin... 

Porukka jaettiin kahteen osaan; isot sekä pienet koirat. Ensin harjoiteltiin isojen koirien kanssa. Juoksimme taas ensin ympyrää kaikki yhdessä, jonka jälkeen Juha kävi koirat yksitellen läpi. Isojen koirien porukassa koiria oli 11, joten aikaa meni ja Taigan kärsivällisyys (sekä omani) oli koetuksella. Samalla koiria läpikäydessään Juha kertoi näyttelyssä toimimisesta, kuinka tulee toimia odotellessa, kun on paljon koiria tai vähän koiria kehässä, mitä tuomari katsoo ja kuinka tuomari tekee nopeasti jo ennakkokäsityksensä koirista nopealla silmäyksellä. 

Meidän vuoromme tullessa Juha kysyi ensin koiran iän ja tuli käymään Taigan läpi. Taiga antoi ensin katsoa hampaat nätisti, mutta päätti sen jälkeen väistää Juhaa. Harjoittelimme edestakaisin juoksua, ympyrää sekä kolmiota. Kolmiota juostessa harjoittelimme ns. pyörivää kolmiota eli liikkelle lähtiessä sekä kolmion kulmissa pyöräytettiin koira ympäri myötäpäivään ja jatkettiin matkaa. Juha suositteli kyseistä tapaa melkein kaikille, mutta totesi, että joku yksittäinen tuomari on, jolle ei kannata niin tehdä. Harmi vain en muista enää nimeä. Mutta tällä tavalla monet koirat näissäkin treeneissä liikkui paremmin ja lopettivat peitsaamisen. 

Juha kävi monta kertaa Taigan läpi päivän aikana ja viimeisellä kerralla Taiga ei enää väistänyt. Juha kuitenkin antoi minulle vinkiksi mennä Taigan takaosan viereen seisomaan, kun tuomari tulee käymään koiraa läpi, jolloin en anna Taigalle mahdollisuutta kääntää peräpäätä pois. 

Toisena asiana Juha kiinnitti huomiota meidän menossa minun juoksunopeuteeni. Hän joutui usein muistuttamaan, että en liian paljon nosta vauhtia. Muuten Taiga käyttäytyi hyvin ja saatiin jopa kerran "nyt seisoo todella kauniisti" kommentti. 

Koirien kanssa treenattiin yksilösuoritusten lisäksi myös rinnakkain juoksemista toisen koiran kanssa sekä seisoimme yhdessä isossa piirissä yhden aina vuorollaan pujotellessa muiden välistä. 

Päivään kuului myös luento koiran rakenteesta. Olin varautunut muistiinpanovehkeillä, mutta luento olikin käytännönläheisempi, kun otettiin omat koirat mukaan ja omasta koirasta pystyi etsimään ja katsomaan käsiteltyjä rakenteellisia seikkoja. Rakenteesta kävimme läpi monipuolisesti niin etu- kuin takaosan ja selkälinjan. Itsekin opin uusia asioita ja oli mukava saada selityksiä arvosteluissa mahdollisesti nähtäviin asioihin ja kommentteihin, mitä mikäkin asia käytännössä tarkoittaa. Kasvattajallekin oli paljon sellaista asiaa, joihin osaa paremmin kiinnittää jatkossa huomiota. 

Tokihan Juha antoi myös vinkkejä näyttelypukeutumiseen ja pystyi monien omien kokemusten kautta kertomaan, mihin kannattaa kiinnittää huomiota; vaatteiden väritykseen ja malliin. Päivän aikana keskustelut olivat muutenkin mielenkiintoisia. Vaihdettiin kokemuksia ja keskusteltiin tuomareista, näyttelyistä ja erilaisista käytännöistä ja odotuksista. Päivä oli oikein mielenkiintoinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti