perjantai 28. heinäkuuta 2017

Miten meidän lauma toimii nykyään?

Kyseistä kysymystä on joutunut Adan pennutuksen ja lauman kasvamisen myötä pohtimaan useaan kertaan. Lauma on hiljalleen kasvanut yhdestä neljään koiraan ja jokaisen koiran tulon myötä laumassa on tapahtunut muutoksia. Mistä lähdettiin liikkeelle? Rikistä. Riki toi elämäämme jo yksin haastetta. Kovapäinen nuori koira, jonka kanssa taisteltiin muun muassa näykkimisen kanssa. Riki oli 1,5 vuotias, kun meille tuli Ada. Ada otti laumanjohtajan paikan puolivuotiaana. Tämä kaksikko ei ole koskaan joutunut fyysisesti taistelemaan ja Riki uskoo Adan ärähdyksistä nopeasti, milloin riittää. Adan ei tarvitse edes ärähtää, kun Riki kunnioittaa Adaa. Tämä ei ole missään vaiheessa muuttunut.

Aslak tuli meille vuoden ikäisenä. Ada oli silloin 1,5 vuotias ja Riki melkein kolme vuotias. Ada ja Aslak olivat heti kavereita ja tämä kesti pari viikkoa, kunnes kaksikko otti ensimmäistä kertaa yhteen. Aslak kyseenalaisti, eikä perääntynyt kovin herkästi. Ada taas piti paikkansa laumanjohtajana. Adalla oli myös juoksut tulossa, mikä herkisti Adan Aslakia kohtaan. Riki taas ei alkuun meinannut Aslakia hyväksyä ja pojat ottivat heti yhteen, kun Riki tarhasta pääsi. Kävimme pienen hihnalenkin tekemässä ja pojistakin tuli kaverit. Poikien kohdalla ei ongelmia ole. Joitakin kertoja pojat ovat ottaneet yhteen, mutta tappelut ovat yleensä loppuneet ennen kuin ehdimme itse väliin.

Nyt meillä on neljä koiraa talossa ja Ada pitää edelleen laumanjohtajan paikkaa. Ada pitää lauman kurissa, eikä kukaan uskalla kyseenalaistaa Adaa. Edes Taiga, joka poikia komentaa, ei ole vielä Adan johtajuutta kyseenalaistanut. Kukaan ei esimerkiksi todellakaan uskalla Adan ruokakupille mennä ennen kuin Ada on kunnolla väistynyt. 

Vaikka Adan asema laumassa onkin hyvin selkeä, muiden kohdalla tulee pohdittua paljon, minkälaisessa asemassa kukin on. Taiga hakee laumassa paikkaansa. Rikin Taiga on ohittanut jo aikaa sitten. Kun Taiga ottaa ulkona jalkapallon itselleen ja Riki yrittää sitä pois ottaa, Taiga ärähtää ja ajaa Rikin pois. Ja Riki pysyy poissa. Taiga yrittää komentaa Rikin pois, jos olen Rikiä rapsuttamassa ja Taiga tulee viereen. Tässä puutun jo itsekin tilanteeseen. Taiga ajaa Rikin pois ruokakupiltaan, jos ei ole itse tilannetta vahtimassa. Taiga näykkii Rikiä paljon, kun ajaa Rikiä erilaisista tilanteista pois. Aslakin kohdalla asia ei vielä niin yksinkertainen ole. Taiga yrittää päästä Aslakinkin ohi. Aslak ei kuitenkaan asiaa ihan noin vain ole hyväksynyt ja ärähtelee kyllä tarvittaessa Taigalle. Ovat kuitenkin kuin paita ja peppu. Hyvin samanlaisia koiria keskenään. 

Olemme olleet sitä mieltä, että Riki on lauman alin, mutta tänä kesänä en olekaan ollut asiasta aivan varma. Riki on se, joka provosoi muita leikissä. Muiden perässä Riki ei pysy, mutta osaa kyllä olla omalla tavallaan leikeissä mukana. Riki on myös se, jonka saa jokainen meidän koira ajettua omalta ruokakupiltaan. Kumpikin pojista osaa ajaa toisen varovasti sohvan vierestä makoilemasta pois ja osaavat myös pitää kiinni paikastaan, jos toinen liian lähelle tulee. Pojat ärähtelevät edelleen välillä toisilleen ja tänä kesänä ovat kerran ottaneet yhteen. Silloin menin väliin ja vedin Aslakin tilanteesta pois ja komensin Rikin rauhoittumaan. Tappelun jälkeen Riki seisoi paikoillaan, kun Aslak tuli vastakkain seisomaan ja korvat hieman taakse käännettynä nuoli Rikin leukaa. 

Riki on nykyään vähentänyt muiden koirien kanssa leikkimistä. Riki saattaa hetken käydä haukkumassa ja painimassa, mutta lopulta kuitenkin tulee istumaan jalkoihini tai makaamaan kuistille viereeni. Tämä on minusta jopa hieman omituista ja suurin muutos Rikin toiminnassa kesän aikana. 

Ja Aslak. Aslak on Aslak. Aslak on aktiivinen ja haluaisi leikkiä kaikkien kanssa. Liika on liikaa ja sen kyllä ilmoittaa, mutta Aslak on ehkä kuitenkin se alistuvin koira meidän laumassamme. Tätä en olisi kyllä uskonut, jos vuosi sitten minulle joku näin olisi sanonut, mutta pentujen jälkeen on tullut havainnoitua laumaa hieman eri tavalla. Aslak on se, joka kyseenalaistaa ihmistä kenties kaikista eniten, mutta laumassa toimii yllättävän fiksusti jopa. Kun Ada ja Taiga leikkii ja painii pihalla, Aslak tajuaa pysyä sivussa, vaikka pomppiikin innoissaan ympärillä. Adan kanssa painiessa Aslak heittäytyy heti maahan. Mutta Aslak on valitettavasti myös se, joka rakastaa muita välillä jopa hieman liikaa. Tällä hetkellä Taiga tuoksuu niin valtavan hyvälle, että Aslakia pidetään Taigasta erossa. Samoin Ada aloitti karvanlähdön, mikä merkitsee juoksujen lähestymistä, joten myös Adan suhteen olemme tarkkoja. Valitettavasti Riki on yleensä lopulta se, joka joutuu Aslakin suuren rakkauden kohteeksi, joten lopulta Riki on pelastettava Aslakilta. Vai Aslak pelastettava Rikiltä, kun Rikillä menee hermot?

Lauma on siis yllättävän hyvin toimiva, vaikka muutoksia onkin ollut paljon viimeisen vuoden aikana. Juoksut ovat tietenkin sekalaumassa se haastavin aika, mutta tähän mennessä niistäkin ollaan hyvin selvitty. Nyt ensimmäistä kertaa toki kaksi narttua talossa, joten koputan puuta. Seuraillaan tarkkaan, mihin lauma kehittyy, kun Taigallakin vasta ikää kahdeksan kuukautta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti