sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Rikistä kaverikoira

Kävimme Rikin kanssa viime viikonloppuna kaverkoirakurssin. Pitkään olen miettinyt asiaa ja viimeksi kurssi meni minulta aivan ohi. Tällä kertaa huomasin ilmoittautumisen ajoissa ja laitoin samantien tiedot eteenpäin. Kurssi oli viikko sitten. Ensimmäisenä päivänä oli ohjaajien perehdytys. Tutustuimme alueen kaverikoiratoimintaan, ohjeisiin (myös Kennelliiton) ja käytäntöihin. Lisäksi lopussa oli koe, jossa jokainen vastasi henkilökohtaisesti kysymyksiin liittyen päivän aikana opittuihin tietoihin. Minulla tuli kaksi virhettä, joista kummankin olisin tiennyt oikein, jos olisin ihan oikeasti rauhassa miettinyt asioita. Toisen kysymyksen kohdalla ymmärsin kysymyksen väärin.

Toisena päivänä oli koirien testaus. Olimme Rikin kanssa toisessa ryhmässä ryhmän ensimmäinen koirakko. Testi tapahtui pienessä luokkahuoneessa, jossa oli viitisen henkilöä esittämässä vanhuksia erilaisin apuvälinen ja hyvin erilaisin piirtein. Testissä testattiin koiran reagointia apuvälineisiin, koviin ääniin ja erilaiseen käsittelyyn. Lisäksi testattiin ohjaajan käytöstä ja reagointia. Itse jännitin tilannetta, enkä osannut kokea sitä aivan aidoksi, joten en tajunnut edes tervehtiä ihmisiä sisään tullessa. Sain kuitenkin hyvää palautetta siitä, miten otin huomioon eri ihmiset, vastailin rauhassa kysymyksiin ja erään todetessa, että pelkää koiria eikä halua Rikiä lähelleen, sain positiivista palautetta, kun totesin vain "Riki on kiltti, mutta emme tule lähelle". Riki otti kaikki halit ja rapsutukset vastaan. Apuvälineet eivät haitanneet ja sain estettyä erään yrityksen ajaa pyörätuolilla koiran päälle. Eräs kaatoi tuolin kovaäänisesti, josta säikähdin minä, mutta Riki vain pikkuisen vilkaisi. Ainoa ikävämpi reaktio oli, kun eräs tuli selästä hieman kovakouraisesti painamaan ja siihen Riki ärähti, mutta ei tehnyt muuta. Riki oli todella innokas alkuun ja pidin lyhyellä hihnalla. Liukkaalla lattialla sutien eteni, mutta muutenhan pinta ei häirinnyt. 

Ryhmätilanteessa menimme kaikki viisi koirakkoa samaan tilanteeseen. Rikiä kiinnosti toiset koirat, mutta oli kuitenkin rauhallinen ja kävi siliteltävänäkin. Tila oli ahdas ja siellä liikkuminen hankalaa. Sain palautetta, että ei tarvitse kiirehtiä ja pitää muistaa antaa tilaa muillekin. 

Lopuksi koirakot kävivät yksitellen haastateltavana. Minulta kyseltiin, miten tilanteet minusta meni ja miten Riki minusta reagoi. Tässä vaiheessa annettiin palaute ja lopuksi kouluttajat totesivat meidän tervetulleiksi koirakavereihin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti