sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Aksaa

Taigan osalta aksatreenit ovat olleet vähäiset. Kävimme kerran hallilla omatoimisesti treenaamassa. Ohessa koontina video. 


Adan osalta treeneissä on painoitettu paljon keppitreeniä. Pienryhmän treeneissä oli melko helppo rata, jossa oli muutama kohta, joita jouduimme Adan kanssa treenailemaan tarkemmin. Ensin oli ongelma lähdössä. Kouluttaja totesi, että minun ei kannata ottaa liiaksi etumatkaa, koska Ada lähtee energisemmin liikenteeseen samaa matkaa kanssani. Toisekseen piti heti toisen esteen jälkeen tehdä valssi, mutta taas vaihteeksi jostain syystä, kun olin saanut oman ohjaukseni oikea-aikaiseksi, Ada meni silti väärään putken päähän. Saimme siirtymän onnistumaan ja jätimme sen siihen. 

Adalle on ollut hankala siirtyä toiselta esteeltä kepeille ja nytkin siirtyminen oli hankala. Keskityimmekin lopulta vain keppien oikeaan suorittamiseen. Kokeilimme molemmilta puolelta ohjattuna ja Ada teki taas samaa kuin viime aikoina muutenkin eli jätti viimeiset kepit suorittamatta. Adalla oli jo kuitenkin hieman paremmin energiaa keppien tekemiseen ja saimme onnistuneitakin suorituksia aikaiseksi. 

Jatkoimme radalla ja selvisimme hyvin siihen asti, että ruvettiin opettelemaan uutta ohjauskuviota, japanilaista. Tämä oli taas selkeästi meille vaikeampi kuvio. Lähinnä en saanut hallittua omia käsiäni ollenkaan ja menin sekaisin koko ajan. Saimme kuitenkin sen yhden suurin piirtein onnistuneen suoritukse ja pidimme tauon.

Tauon jälkeen teimme loppurataa eteenpäin, mikä ei ollutkaan meille kuin juosta vain läpi. Vain puomilta takaakierto aidalle toi pientä ongelmaa, mutta toisella kerralla jo sujui paremmin. Sain vielä lopuksi päättää treenaammeko keppejä vai japanilaista. Päätin, että kepit olisi tärkeämpi hioa loppuun uusien ohjauskuvioiden opettelun sijaan, joten hioimme keppejä loppuajan. 

Olemme agilityesteiden tehokurssilla saaneet vinkkejä palkkaamisen suhteen. Ensinnäkin olemme kevään mittaan pienryhmässäkin kokeilleet etupalkkaamista. Tämä ei kuitenkaan ole Adalle sopiva palkkaustapa, joten saimme vinkiksi kokeilla lelupalkkausta. Adallehan ainoa kiinnostava lelu on pallot, mutta se on liiankin kiinnostava. Nytkin Ada vain lähinnä loikki edessäni "heitä, heitä, heitä" ja kontaktin saaminen oli hankalaa. Seuraava vinkki oli esimerkiksi tyhjä juotava jogurttipurkki, jonka sisään laitetaan namit. Palkkaustilanteessa purkki heitetään eteenpäin, jotta koira jatkaa matkaa ja annetaan purkista palkka. Tämä toikin aivan uusia ulottuvuuksia meidän keppitreeniin!


Tänään oli viimeinen kerta agilityesteiden tehokurssia. Tänään teemana oli kontaktiesteet. Adan kanssa halusin kuitenkin myös harjoitella esteeltä kepeille siirtymistä, joten rakensimme myös lyhyen radanpätkän (aita, kaareva putki, 12 keppiä). Rakensimme myös yksinkertaisen ja lyhyen radan, jotta pääsee välillä vaan juoksemaan kontaktitreenin ohessa. Aloitimme tästä juoksuradasta, joka meille tosiaan oli vain juosta läpi. Siirryimme keppitreeniin ja yllätyimme, kuinka Ada hienosti siirtyi putkesta kepeille ja osasi hakeutua aloittamaan kepit aivan oikein. Lopussa edelleen ohitti viimeiset kepit. Kokonaisuudessaan siirtymisessä ongelmana oli vauhti. Vauhti oli ongelmana myös puomilla ja A-esteellä, kun Ada meinaa loikata ensimmäisen kontaktialueen yli esteelle juostessa. Tavoitteeksi otetaankin jatkossa yhdistämään lisää vetourheilun käskyjä agilityyn. Vedättäessä ollaan käytetty rauhassa-käskyä, kun vauhtia pitäisi rauhoittaa ja hiljentää. Nyt tätä käyttäisin myös agilityssa kepeille ja kontakteille siirtyessä. Kepeille ohjeeksi sain kokeilla tällä kertaa korjata viimeiset kepit ja palkata Ada, jotta Adalla pysyisi mielenkiinto paremmin, kun saa palkkaa useammin. Kuitenkin jos ongelma viimeisten keppien ohittamisen suhteen jatkuu, kouluttaja ohjeisti palaamaan palkkaamaan vain täydellisestä suorituksesta eli aina ohituksen jälkeen palaisimme alkuun ja kokeilisimme uudelleen niin kauan, että kepit onnistuu.

Puomin pysäytystä treenasimme laittamalla puomin viereen maksipöytä ja Ada pöydän kautta siirtyi puomille, josta siirtyi kontaktialueelle. Nyt vaadimme Adalta sen, että etutassut osuivat hiekalle. Kouluttaja totesi, että näin koira oppii paremmin oikean pysäytysalueen, kun takajalat on edelleen puomilla, mutta etujalat hiekalla, eikä pysähdy liian aikaisin. Adalla ei meinannut takaosa pysyä puomilla, joten myös kouluttaja tuli seisomaan aivan puomin viereen ja tuki Adaa pysymään puomilla, jotta sain palkattua oikeasta suorituksesta. Ada pysyi kontaktialueella, jos etujalat eivät olleet hiekalla, mutta hiekalle siirtyessä takajalatkin melkein aina putosi reunalta alas. Kouluttaja silitteli ja piti Adaa paikallaan, että ehdin palkata oikeasta suorituksesta ja mennään-käskyllä Ada sai poistua puomilta. Viimeisen suorituksen Ada teki jo suht itsenäisesti ja melko hyvin jopa. Tätä jäämme treenailemaan.

Tämä kouluttaja ei itse käytä juoksukontakteja ja pystyi vain antamaan vinkkejä, miten kannattaa treenailla, mutta ei varsinaisesti halunnut väärin ruveta opettamaan. Meillä A-este tehdään juoksukontaktilla ja pari kertaa näytin kouluttajalle, miten Ada sen tekee. Kouluttaja totesi, että Ada teki A:n hyvin, mutta kannattaa tässäkin kiinnittää huomiota siihen, että Ada osuu kontaktille esteelle kiivetessä. 

Hyvät vinkit ja valmiudet saimme agilityesteiden tehokurssilta. Kiitos vaan kouluttajalle! Nyt on hyvä taas jatkaa eteenpäin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti